Fri Utbildning banner

Förslag

Nedan är utkast till olika förslag som berör OER.

FDD - licens

Förslag till licens för publicering av öppna digitala lärresurser

FDD - Free Digital Distribution

Syftet med en öppen e-boklicens är att tillåta producenter delning av öppna läromedel digitalt och samtidigt behålla rättigheterna för nya och tryckta upplagor för att finansiera fortsatt verksamhet. Godkänt tryck kan ske genom Print-on-Demand eller ex. ett urval av kapitel som skrivs ut lokalt i skolan.

En licens som begränsar tryckning gör det även möjligt att behålla försäljning från läromedelsförlag samt minskar risken för att en skola enbart ser till kostnadsbesparingar och använder gratis läromedel med risk att kvalité och innehåll inte nåt upp till övergripande kunskapskrav.

Licensförslaget går att kombinera med andra licenser för öppen spridning, även med Creative Commons med tillägget (CC BY-NC-ND) som skyddar mot kommersiell användning och vidare bearbetning av innehållet.

Ur miljösynpunkt är det önskvärt att hela boken inte behöver slängas när innehållet är föråldrat (ex. geografi och samhällskunskap) när valda delar kan skrivas ut från en uppdaterad digital version. Om utskriften är tillräckligt billig (ingen frakt, saknar dyrt kartonnage, låg produktionskostnad) kan eleven behålla sitt exemplar och anteckna i boken.

FDD - Free Digital Distribution license
This license must be included and referenced to with all FDD-licensed material.

FDD license only purpose is to give the user non-exclusive right to view and distribute digital copies free of charge. The user has to notify any redistribution of the material to the original Author, as a courtesy, if contact information has been provided in the original material.

This material is protected under international Copyright law and may not be altered or printed unless additions to this licens have been made. FDD license for this digital copy is non-revocable.

Lars Larsson 2012-08-03

CC BY+T*

Förslag till Creative Commons tillägg för återkoppling (CC BY+T*).

Creative Commons med Trackbacks där * anger länken för återkoppling.

Förslaget syftar till att uppmuntra fler att publicera material under Creative Commons, där avsändaren får se hur materialet används och kan utvecklas personligen i ett livslångt lärande.

CC BY+T möjliggör för skapare av Creative Commons material att ingå i en lärandeprocess utöver dela-lika gemenskapen.

Med Wordpress kan automatisk Pingback aktiveras eller använda manuell Trackbacks, där ett inlägg med en infogad länk ger återkoppling till sidan som länken hänvisar till.

Användare av webbsystem utan ett sådan funktion kan istället gå till hänvisad sida och lämna en kommentar eller länk. Det kan även vara möjligt att använda en separat plattform med denna funktion, här på Fri Utbildning används Wordpress för exemplet nedan.

Exempel:
Denna artikel (CC BY+T)
alt.
Denna artikel (CC BY+T*)
* http://friutbildning.se/hq/cc-by-t/

(Obs! "T" är inte ett officiellt tillägg från Creative Commons!)

Lars Larsson 2012-08-03

CC BY+A*

Förslag till Creative Commons tillägg för tillåtelse (CC BY+A*).

Creative Commons med Authorized går något stick i stäv med grundtanken att dela material helt fritt och ska ses som den felande länken mellan Copyright och Copyleft. Med ett moderna webbsystem med en modererad kommentarsfunktion är det enkelt att ange en länk till en sida med kommentarsfunktion.

Förslaget adresserar problematiken med fri användning i ett icke-önskvärt sammanhang som kan få användare att tveka att publicera material under Creative Commons. Det gäller exempelvis bilder på personer och användning av material där kreatören inte vill synas med sitt namn. Läs mer bakgrundsinformation här.

CC BY+A gör det möjligt för skapare av Creative Commons material att dela material med restriktioner och ändå ingå i den öppna dela-lika gemenskapen istället för en ensidig användning av Copyright.

Exempel:
Denna artikel (CC BY+A)
alt.
Denna artikel (CC BY+A*)
* http://friutbildning.se/hq/cc-by-a/

(Obs! "A" är inte ett officiellt tillägg från Creative Commons!)

Lars Larsson 2012-08-03

filosofi-reklampuff

Twitter tips!
YouTube tips!